Pensioenaangifte in 2026

Wat blijft hetzelfde? En wat verandert?

Voor de pensioenopbouw van je werknemers doe je iedere periode pensioenaangifte. Je levert aan via je loonpakket of via het Selfservice Werkgevers Portaal. 1 januari 2026 geldt de nieuwe pensioenregeling van bpfBOUW. Dat betekent ook wat voor het aanleveren van loon- en premiegegevens (LPG). Veel blijft hetzelfde, maar er veranderen ook onderdelen. Een aantal zaken zijn belangrijk in de voorbereiding op die veranderingen. 

Wat blijft hetzelfde in 2026?

Kort op een rijtje wat precies zo blijft als nu. Of je nu als werkgever zelf de pensioenadministratie doet of dat een administratiekantoor het regelt. 

  • Aansluitnummer blijft hetzelfde.
  • Leveranciersnummer is ongewijzigd.
  • Inkomstenverhoudingen (IKV) blijven gelijk. Dat betekent dat je deze niet hoeft te beëindigen. En dus ook niet opnieuw hoeft aan te maken. 
  • Je blijft pensioenaangifte doen via je salarispakket of het SWP. De LPG blijft een XML-format. In 2026 komen er een aantal rubrieken bij en wijzigen een aantal rubrieken in de LPG. Daarover informeren wij later.
  • Gegevens moeten en blijven binnen de jaargrens vallen. Het 1e loontijdvak begint altijd op 1 januari. Het laatste loontijdvak eindigt altijd op 31 december.  
  • Je blijft als werkgever verantwoordelijk voor de tijdige en juiste aanlevering van de gegevens en premies. Wij blijven hier controles op uitvoeren. 
  • Je blijft facturen ontvangen voor de premie die je ieder loontijdvak verschuldigd bent.
  • De rekenregels voor BTER-regelingen blijven hetzelfde.

Wat verandert in 2026?

De producten in je aangifte

Je doet pensioenaangifte met 3 premieproducten:

  • Opbouwpremie: Dit is de premie voor het persoonlijke pensioenvermogen van de deelnemer voor het ouderdomspensioen. 
  • Risicopremie: Dit is de premie waarmee het partnerpensioen bij overlijden vóór pensionering, het wezenpensioen en de premievrije opbouw tijdens arbeidsongeschiktheid wordt gefinancierd. Met deze premie wordt de reserve die we hebben om tegenvallers op te vangen aangevuld. Ook dekken we met deze premie de uitvoeringskosten. 
  • Arbeidsongeschiktheidspremie: Dit is de premie voor het arbeidsongeschiktheidspensioen, als dit voor binnen je sector of cao van toepassing is.  

Je blijft ook aangifte doen voor de BTER-regelingen van jouw sector. 

Als je aangifte doet via een salarispakket moet je salarispakketleverancier dit inrichten. Wij hebben de instructies hiervoor doorgegeven aan je leverancier. Neem contact op met je pakketleverancier bij vragen. In het Selfservice Werkgevers Portaal (SWP) kun je vanaf 1 januari aangifte doen met deze nieuwe producten.

Productloon werkt met daadwerkelijk inkomen in loontijdvak

In de nieuwe pensioenregeling werken we voor het productloon niet meer met fulltime-jaarinkomen. We werken vanaf 1 januari met het daadwerkelijke pensioengevend inkomen van de werknemer in het loontijdvak. Je hoeft het inkomen dus niet meer om te rekenen naar fulltime en jaar.

 Als je aangifte doet via een salarispakket moet je salarispakketleverancier dit inrichten. Wij hebben de instructies hiervoor doorgegeven aan je leverancier. Neem contact op met je pakketleverancier bij vragen. In het SWP kun je de productloon-rekenmachine gebruiken.

Nieuwe rubrieken

  • De periodefactor: Deze rubriek geeft aan op welk gedeelte van het volledige loontijdvak de gegevens in de aangifte betrekking hebben. Bijvoorbeeld: bij een volledig loontijdvak is de waarde 1 en bij een half loontijdvak 0,5. Bij aangifte via je salarispakket lever je deze nieuwe rubriek aan via je salarispakket. Vaak gaat dit automatisch, overleg dit met je pakketleverancier. Bij aangifte via het SWP berekenen we dit alvast voor je.
  • Normuren: Deze rubriek geeft aan wat de standaard arbeidsduur per week is bij een fulltime dienstverband. Het geeft aan wat de norm is binnen jouw bedrijf. In jouw cao staat de norm en toegestane afwijkingen hierop beschreven. 

Rekenregels

Omdat het productloon in de nieuwe pensioenregeling met het periodeloon worden ook de rekenregels voor de premieproducten aangepast. Deze nieuwe rekenregels zullen we op een later moment delen en publiceren op deze website. De rekenregels voor de BTER-regelingen blijven hetzelfde.

Pensioenpremie tot AOW-leeftijd

Als werkgever betaal je pensioenpremie voor je werknemers totdat zij de AOW-leeftijd bereiken. In de huidige pensioenregeling betaal je premie tot de 1e van de maand waarop je werknemer 67 wordt. 

Dit is belangrijk voor de aanlevering in 2025!

  • Zorg dat wij jouw juiste contactgegevens hebben zodat wij je altijd kunnen bereiken
  • Realiseer je dat de aanleveringen die je doet direct van invloed zijn op het pensioen van werknemers;
    Omdat wij 1 januari 2026 overgaan naar de nieuwe pensioenregeling willen wij dit zo goed, compleet en correct mogelijk doen voor iedere werknemer.
  • Lever tijdig, volledig en correct aan 
  • Voorkom signalen
  • Los signalen direct maar uiterlijk 31 december 2025 op
  • Doe leveringen met terugwerkende kracht (TWK) over 2025 en eerder zo snel mogelijk en het liefst voor 31 december 2025;
    Let bij aanleveringen met terugwerkende kracht (TWK) erop dat je de juiste versie gebruikt die hoort bij het jaar waarover de TWK gaat.
    Bijvoorbeeld TWK 2025 > versie 2025.  Of TWK 2026 > versie 2026.