Overlijden

Wanneer uw werknemer overlijdt, wilt u de nabestaanden tot troost zijn. Dan helpt het als ze zich geen financiële zorgen hoeven te maken en pensioen ontvangen. Bekijk waarover u de nabestaanden kunt informeren en wat u als werkgever moet regelen.

  • Als uw werknemer overlijdt, moet zijn dienstverband beëindigd worden. Geef het overlijden daarom meteen aan ons door.
  • Het einde van het dienstverband is de dag van overlijden.
  • Het stopzetten van de pensioenopbouw en het pensioen voor de nabestaanden regelen wij. U hoeft hiervoor niets te doen.

Als uw werknemer overlijdt, moet u de deelname beëindigen. Geef bij de gegevensaanlevering via uw loonpakket of het Selfservice Werkgevers Portaal door op welke dag uw werknemer is overleden. Vul als reden ‘overlijden’ in. De deelname aan de pensioenregeling stopt bij overlijden van de werknemer.

  • Woonde de overleden werknemer in Nederland? Dan hoeven de nabestaanden het overlijden niet aan ons door te geven. De gemeente geeft deze informatie aan ons door.
  • Woonde de overleden werknemer in het buitenland? Dan is het belangrijk dat de nabestaanden zelf het overlijden aan ons doorgeven. Zij kunnen hiervoor een e-mail sturen naar administratie@bpfbouw.nl, met in de bijlage een kopie van de overlijdensakte.  

Partnerpensioen is het geld dat de partner van uw werknemer van ons krijgt als uw werknemer overlijdt. Nadat we informatie hebben ontvangen over het overlijden, sturen we de nabestaanden een brief met verdere informatie over het partnerpensioen. Wij betalen het partnerpensioen uit vanaf de maand na het overlijden van uw werknemer.

De partner van uw werknemer krijgt na het overlijden het partnerpensioen dat de werknemer had kunnen opbouwen tussen 1 januari 2018 en de maand waarin de werknemer 67 zou worden. Hier komt 70% van het ouderdomspensioen bij dat de werknemer heeft opgebouwd tot 1 januari 2018. De werknemer moet op het moment van overlijden wel in de bouw werken.

Werkte een werknemer niet meer in de bouw? Zijn partner krijgt dan het partnerpensioen dat uw werknemer heeft opgebouwd als deelnemer van bpfBOUW.

Is de werknemer ooit gescheiden? Dan heeft de ex-partner waarschijnlijk recht op een deel van het opgebouwde partnerpensioen. Als de werknemer inmiddels een nieuwe partner heeft, dan kan die waarschijnlijk geen aanspraak maken op het volledige partnerpensioen, omdat een deel naar de ex-partner gaat.

Zodra het overlijden van uw werknemer geregistreerd is sturen wij een aanvraagformulier naar de partner, als deze bij bpfBOUW bekend is. Met dit formulier kan de partner wezenpensioen aanvragen voor de minderjarige of studerende kinderen.

Dit weten we alleen als het samenlevingscontract naar ons is opgestuurd. Is dit nooit gebeurd? Dan kan de partner van uw werknemer een kopie van het samenlevingscontract sturen naar administratie@bpfbouw.nl. Zo kunnen wij beoordelen of de partner recht heeft op partnerpensioen.