Terugkijken en een blik vooruit

2020 was het jaar van corona. Dat komt ook terug in de verslagen waarin we laten zien hoe bpfBOUW het in het afgelopen jaar deed. Maar we kijken ook vooruit, met thema’s waar we in ons Verantwoord Beleggen beleid tot 2025 extra aandacht aan geven.

Geen droomstart

‘Ik voelde me beroerd, deed een testje, en ja hoor: corona. En dat op mijn eerste echte vrije dag! Geen droomstart.’ Ger de Ruyter (65) maakte als meewerkend voorman gebruik van de zwaarwerkregeling waarmee je maximaal 3 jaar voor je AOW-leeftijd helemaal stopt met werken. ‘Het schijnt dat je makkelijker aan je nieuwe leven went als je zelf kiest wanneer je pensioen begint.’

Jaaroverzicht 2020

Het jaaroverzicht is een samenvatting van ons Jaarverslag 2020 en het Verslag Verantwoord Beleggen 2020. U leest daarin bijvoorbeeld hoe we twee crisisteams hebben ingezet om de gevolgen van de coronacrisis voor het fonds op te vangen. De coronacrisis leidde in korte tijd tot flink dalende beurskoersen. Later in 2020 stegen de koersen weer. Over het hele jaar werden onze beleggingen bijna 9% meer waard. Dat ligt dicht bij het gemiddelde rendement over de afgelopen 5 jaar. De beleidsdekkingsgraad van bpfBOUW daalde van 112,4% eind 2019 naar 105,8% eind 2020. Dit komt omdat de beleidsdekkingsgraad het gemiddelde is van de dekkingsgraad van de laatste twaalf maanden. In ons overzicht ziet u de laatste (beleids)dekkingsgraad.
 

Bekijk het Jaaroverzicht of het Jaarverslag voor meer cijfers over 2020.

Verantwoord Beleggen: meeste doelstellingen over 2016-2020 behaald

Van onze duurzame doelstellingen voor de periode 2016-2020 hebben we de meeste behaald. Zo was in 2020 70% van de bouwprojecten waarin wij beleggen aangemeld als Bewuste Bouwplaats. Dit zijn bouwplaatsen waar extra aandacht is voor bewust en veilig werken. Het doel was 65%. Ook is het gelukt de CO2-voetafdruk van onze aandelenbeleggingen flink omlaag te brengen. Het doel was de voetafdruk in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 2015. Dit werd uiteindelijk 38% minder. 

Ook beleggen we € 16,1 miljard in bedrijven en projecten die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het doel was € 12 miljard. Deze doelen zijn in 2015 opgesteld door de Verenigde Naties en richten zich op een betere wereld. Een groot deel van onze beleggingen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen bestaat uit duurzaam vastgoed. Ook hadden we eind 2020 € 188 miljoen belegd in ‘corona-obligaties’. De opbrengst wordt gebruikt voor het bestrijden van de gevolgen van de crisis voor mensen en bedrijven. 

Bekijk alle resultaten in het Verslag Verantwoord Beleggen.

Verantwoord beleggen ligt aan de basis van ons beleggingsbeleid

Het is onze overtuiging dat verantwoord beleggen bijdraagt aan een goed pensioen. Omdat het helpt een goed rendement te behalen en financiële risico’s op de lange termijn vermindert. In ons vernieuwde Verantwoord Beleggen beleid 2021-2025 leggen we de nadruk op duurzaam wonen, werken en leven. Dit betekent dat we onze beleggingen vooral gaan richten op de thema’s klimaat, goede arbeidsomstandigheden en hergebruik van materialen (circulariteit).