Nieuwe regels voor pensioenen

Eerste kamer gaat akkoord met Wet toekomst pensioenen

De Wet toekomst pensioenen is op 30 mei door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet zorgt ervoor dat de pensioenregels beter passen bij de tijd waarin wij leven. Deze nieuwe regels gaan gelden voor alle pensioenfondsen in Nederland.

Het Nederlandse pensioenstelsel is een van de beste in de wereld. Maar om ook in de toekomst een goed pensioen te houden is het stelsel toe aan onderhoud. We wisselen vaker van baan en worden steeds ouder. Ook kunnen pensioenen niet altijd verhoogt worden, ook al gaat het goed met de economie. Sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) en de overheid hebben daarom samen nieuwe afspraken gemaakt. Deze afspraken staan in de Wet toekomst pensioenen (Wtp). 

Veel onderdelen blijven hetzelfde

De goede onderdelen uit het pensioenstelsel van nu blijven bestaan.

  • Iedereen krijgt straks gewoon AOW van de overheid. 
  • Werknemers blijven pensioen opbouwen bij hun werkgever. Je krijgt dit pensioen vervolgens de rest van je leven.
  • Mee- en tegenvallers blijven we samen delen. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid. Of bij eerder overlijden of juist langer leven. Zo blijft pensioen voor iedereen betaalbaar en eerlijk.
  • Het pensioen blijft zo stabiel mogelijk omdat we zorgen voor een gedeelde reserve. Het pensioen stijgt sneller als het economisch goed gaat. Maar het daalt ook als het economisch tegenvalt. Er komen dus regels om te voorkomen dat pensioenen te hard kunnen dalen.
  •  Werknemers ontvangen hun hele leven pensioen. Dat wordt betaald uit hun persoonlijk pensioenvermogen.

Er verandert nu nog niets

De nieuwe regels gaan in op 1 juli 2023. Pensioenfondsen krijgen een paar jaar de tijd om volgens deze regels te gaan werken. We houden je op de hoogte van de stappen die we zetten. En zodra we weten wat de nieuwe regels voor jouw werknemers betekenen, laten we dat weten.