Nederlandse pensioenstelsel scoort beste wereldwijd

In een pas gehouden onderzoek van Mercer is het Nederlandse pensioenstelsel opnieuw als beste van de wereld genoemd. In het onderzoek zijn 47 landen onder de loep genomen. Nederland nam hiermee de koppositie van IJsland over, dat nu op plek twee staat. Denemarken blijft derde en Israël vierde. 

Het rapport maakt duidelijk dat de top vier landen een eersteklas en sterk pensioensysteem hebben en scoren vooral hoog op drie belangrijke punten:
 

  • Is de hoogte van de pensioenen voldoende om van te leven?
  • Is het systeem van goede kwaliteit en betaalbaar, ook als mensen steeds ouder worden?
  • Zijn de pensioenregels goed en eerlijk?

Vernieuwing pensioenstelsel

Het rapport merkt ook op dat Nederland bezig is met het vernieuwen van het pensioenstelsel, waarbij de onderzoekers te spreken zijn over de voordelen die deze nieuwe regels zullen bieden. Het toezicht en de bezittingen, zoals aandelen, wordt positief beoordeeld. 

Risico’s vergrijzing en inflatie

Ook waarschuwt Mercer pensioenfondsen wereldwijd voor de toenemende waardevermindering van geld (inflatie) en het steeds ouder worden van de bevolking (vergrijzing). Het pensioenstelsel kan voor steeds grotere uitdagingen komen te staan door prijsstijgingen en hogere rente.

Het rapport wijst ook op de groter wordende vergrijzing, waarbij voor het eerst in de geschiedenis wereldwijd meer mensen boven de 65 jaar zijn dan kinderen jonger dan 5.