Veranderingen in de werk- of privésituatie van je werknemers hebben soms invloed op het pensioen. Bijvoorbeeld als iemand gaat samenwonen, arbeidsongeschikt wordt of stopt met werken. Het is logisch als jij of je werknemers daar vragen over hebben. Met de pensioenchecklist heb je alle antwoorden binnen handbereik.
Je krijgt een nieuwe werknemer in dienst. Vanaf zijn eerste werkdag bouwt je nieuwe werknemer pensioen op bij bpfBOUW.
Als werkgever krijg je soms te maken met ontslag. Bijvoorbeeld als je werknemer een nieuwe baan krijgt.
Je werknemer raakt misschien werkloos. Toch kan de opbouw van zijn pensioen vaak gewoon doorgaan. Hiervoor maakt de werknemer de keuze die het best bij hem past.
Meer of minder werken heeft invloed op het pensioen van je werknemer. Door meer uren te werken, bouwt hij meer pensioen op. Gaat hij minder werken? Dan bouwt hij juist minder pensioen op.
Je werknemer gaat over een paar jaar met pensioen. Hij heeft de keuze uit meerdere mogelijkheden. Zo kan hij bijvoorbeeld eerder met pensioen gaan. Of minder werken en alvast een deel van zijn pensioen bij bpfBOUW ontvangen. Het is belangrijk om op tijd de wensen van je werknemer te bespreken.
Je werknemer is langdurig ziek. Na twee jaar ziekte beoordeelt UWV of je werknemer helemaal of voor een deel arbeidsongeschikt is. Bij arbeidsongeschiktheid heeft hij mogelijk recht op premievrije pensioenopbouw en/of een uitkering van bpfBOUW.
Je hebt een werknemer in dienst die (tijdelijk) geen loon ontvangt. Bijvoorbeeld omdat hij met onbetaald verlof is. Hierdoor bouwt hij geen pensioen meer op.
Je werknemer zet met zijn partner een mooie stap. Zij gaan samenwonen, trouwen of krijgen een geregistreerd partnerschap. In de meeste gevallen heeft de partner nu recht op partnerpensioen na het overlijden van de werknemer.
Als je werknemer een kind krijgt, is dit voor zijn gezin een grote verandering. Je kunt de werknemer ondersteunen. Bijvoorbeeld door de pensioenopbouw bij het aanvullend geboorteverlof te betalen. Maar dit hoeft niet.
Gaat je werknemer scheiden of stopt de relatie? Dit heeft mogelijk gevolgen voor het pensioen van je werknemer. Toch wordt dit vaak vergeten. Ook is het soms lastig om hierover te praten omdat het om een privésituatie gaat.
Je werknemer gaat verhuizen. Wij verwerken het nieuwe adres. Zowel jij als je werknemer hoeven niets door te geven.
Het overlijden van een werknemer is een verdrietige gebeurtenis. Vooral voor de partner en kinderen. Je wilt ze zo goed mogelijk helpen. Zij krijgen meestal een uitkering van bpfBOUW om het inkomstenverlies van je werknemer op te vangen.
Je medewerker kan soms zijn rekeningen niet betalen. Of hij heeft andere geldzorgen. Hij staat er niet alleen voor. BpfBOUW geeft samen met de Nederlandse Schuldhulproute gratis advies bij geldzorgen.