Heb je op Mijn Bouwpensioen gekeken wat je pensioen wordt? En wil je graag meer pensioen opbouwen? Zet dan nu slimme stappen om straks ruimer in je geld te zitten.
Artikel uit Bouwpensioen december 2021
Kun je wat missen? Zet dan geld vast in een potje voor later. Dat kan een lijfrenteverzekering, een bankspaarrekening of een beleggingsrekening zijn. Een groot bedrag ineens kun je in een koopsompolis storten. De inleg kun je elk jaar aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Je moet dan wel kunnen laten zien dat je een pensioentekort hebt en tussentijds niets opnemen of laten uitkeren. In dat geval hoef je over de inleg geen inkomstenbelasting te betalen.
Wil je tussentijds geld kunnen opnemen? Kies dan voor zelf sparen of beleggen. Als je spaart of belegt, dan beschik je namelijk zelf over je geld. Het belastingvoordeel heb je dan niet: de inleg is niet aftrekbaar van je inkomen voor de inkomstenbelasting. En boven een bepaald bedrag ga je vermogensbelasting betalen. In 2021 is dit boven een spaarbedrag van € 50.000, voor fiscale partners € 100.000. Sparen levert tegenwoordig geen rente meer op. Beleggen kan winstgevend zijn. Maar let op! Bij beleggen loop je het risico alles te verliezen.
Heb je een eigen huis met een hypotheek? Kijk goed naar de voorwaarden en los meer af. Je loopt wat renteaftrek mis, maar krijgt hier maandelijkse lagere woonlasten voor terug. Heb je veel overwaarde? Dan kun je je huis ‘opeten’ met een verzilverhypotheek. Je hebt dan meer geld te besteden. Laat je goed informeren door een onafhankelijk financieel adviseur.
Kun je energie besparen in huis? Denk aan isolatie en zonnepanelen. Voor het aanbrengen kun je subsidie aanvragen of als je ouder bent dan 56 jaar een verzilverlening. Ook een energiezuinige ketel en apparaten met een A-label sparen jaarlijks veel geld uit. Als je investeert, heb je nu en straks een lagere energierekening en dus meer te besteden.
Misschien moet je er niet aan denken: werken na je pensioen. Toch heeft dat zo zijn voordelen:
Of je nu uitzendkracht wordt, ergens in dienst gaat of voor jezelf begint. Wat het ook wordt: klussen doen, tuinman of huismeester, hondenoppas of bezorger, je kunt er nu al over nadenken. Praat erover, zoek uit waar vraag naar is, volg een cursus. Dan weet je straks wat je wilt en wat er kan.
Meer tips? Ga dan naar een van deze handige websites: