999d65c1725871920f67df04cbfdc960

Pensioen aanvragen

Bouwvakker metselt muur op de bouwsteiger

In Mijn Bouwpensioen vraag je makkelijk je pensioen aan. Je kunt online aanvragen als je binnen 6 maanden met pensioen wil gaan. Daar zie je meteen wat je gaat ontvangen.

In Mijn Bouwpensioen doorloop je stap voor stap alle keuzes die je hebt. Met de Pensioenplanner in Mijn Bouwpensioen zie je direct hoe hoog jouw pensioen is in verschillende situaties. Jouw keuzes kun je zo vaak aanpassen als je wilt.

Heb je alles naar wens ingevuld in Mijn Bouwpensioen? Klik dan op de knop 'Definitief accepteren' en jouw aanvraag is verzonden. Je krijgt van ons een bevestiging per e-mail of per post. Als je de bevestiging krijgt, weet je dat jouw aanvraag definitief is.

Vraag minimaal 2 maanden van tevoren jouw pensioen aan. Als je jouw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij jouw pensioen niet uitbetalen. Je kunt geen pensioen aanvragen voor een datum in het verleden.

Meer weten over het zelf samenstellen van jouw pensioen? Download de flyer.

Hoe doe jij dat? Lees het interview 'Ik wist niet dat ik mijn pensioen zelf moest aanvragen'

  • Check of je de juiste instellingen van jouw DigiD geactiveerd hebt. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD-uitleg.
  • Rekeningnummer waarop we jouw pensioen mogen overmaken.
  • Toestemming van jouw partner als je jouw ouderdomspensioen wilt verhogen met partnerpensioen. Je hebt ook toestemming nodig als je je pensioen vóór de leeftijd van 67 jaar wilt laten ingaan. Daarvoor moet jouw partner ook inloggen met DigiD met de juiste instellingen.
  • Kijk na of wij jouw juiste e-mailadres hebben (niet je werk e-mailadres!). Dan kunnen we je goed op de hoogte houden van jouw pensioenaanvraag. 
  • Als je een partner hebt, is het belangrijk dat je jouw partner aanmeldt in Mijn Bouwpensioen. Bijvoorbeeld voor jouw pensioen. Doe dit dan voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Aanmelden hoeft niet als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Jouw gemeente stuurt dit automatisch aan ons door.

Loonheffingskorting

BpfBOUW kan loonheffingskorting toepassen op jouw pensioen. Of dit voor je handig is, is een persoonlijke keuze die afhankelijk is van de hoogte van jouw inkomen, situatie en voorkeur. Vanaf jouw AOW-leeftijd past bpfBOUW niet meer automatisch de loonheffingskorting toe. Lees meer uitleg over loonheffingskorting.

Bij het aanvragen van je pensioen maak je de keuze voor loonheffingskorting in Mijn Bouwpensioen. Wil je de loonheffingskorting later aanpassen? Regel het via 'Uw gegevens' in Mijn Bouwpensioen of stuur een loonbelastingverklaring naar ons op.
 

Toeslagen

Let op: bij een laag inkomen kun je mogelijk extra geld krijgen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Lees hier meer over op onze pagina over het sociaal minimum

Als je pensioen krijgt van bpfBOUW, kan je inkomen omhoog gaan. Dat kan gevolgen hebben voor jouw toeslagen. Wordt je inkomen hoger dan de grens waarbij je huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt? Dan wordt jouw toeslag mogelijk lager of stopt helemaal. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Bel met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis) om dit na te vragen.

BpfBOUW kan je pensioen afkopen als je een klein pensioen bij ons hebt. Je krijgt dan eenmalig een bedrag. Lees alles over je pensioen afkopen.

Je bepaalt zelf de ingangsdatum van jouw pensioen. Vraag minimaal 2 maanden van tevoren jouw pensioen aan. Dan kunnen wij alles goed voor jouw regelen. Je kunt geen pensioen aanvragen voor een datum in het verleden.

Je woont in buitenland

Bekijk de zaken om rekening mee te houden als je met pensioen gaat in het buitenland.

Als je in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit hebt, kun je ook een DigiD aanvragen. Op DigiD voor Nederlanders in het buitenland kun je lezen hoe je dit doet. Heb je geen Nederlandse nationaliteit, dan kan je in sommige gevallen inloggen met eIDAS. Lukt dat niet? Neem dan telefonisch contact met ons op.
 

Je bent arbeidsongeschikt

Dan is het niet mogelijk om in Mijn Bouwpensioen je pensioen aan te vragen. Je kunt jouw pensioen telefonisch of via e-mail aanvragen.
 

Je bent met deeltijdpensioen

Wil je een nieuwe deeltijdstap zetten? Of wil je geheel met pensioen? Je kunt dit alleen telefonisch of via e-mail aanvragen. Je ontvangt dan een pensioenopgave en een aanvraagformulier. 

Telefonisch aanvragen

Je kunt ook contact met ons opnemen. Dan maken wij een opgave voor je. Die zetten wij klaar voor je op Mijn Bouwpensioen. Ben je akkoord met deze opgave? Klik dan op ‘Definitief accepteren’. Zie je deze knop niet? Activeer dan de juiste instellingen van jouw DigiD en probeer het opnieuw.

Heb je problemen met aanvragen in Mijn Bouwpensioen? Dan kunnen we de opgave ook op papier sturen. Geef dat dan aan ons door als je contact met ons opneemt.

Als je pensioen opbouwt bij bpfBOUW, kun je met vragen over je pensioen altijd terecht bij een van onze pensioenvoorlichters. In een persoonlijk gesprek krijg je informatie op maat.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor jou?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!