Wat is het sociaal minimum?

Het sociaal minimum is een bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. De overheid bepaalt elk halfjaar het sociaal minimum. Dit bedrag is niet voor iedereen hetzelfde, maar hangt af van je leeftijd en leefsituatie. Het sociaal minimum wordt ook wel het bestaansminimum genoemd.

Heb je minder inkomen dan het sociaal minimum? Dan heb je misschien recht op toeslagen van UWV of de Belastingdienst. Met deze toeslagen worden jouw uitkering en eventuele inkomsten tot aan het sociaal minimum aangevuld. Het sociaal minimum varieert van 70% tot 100% van het wettelijk minimumloon en is meestal even hoog als een bijstandsuitkering. De huidige bedragen van het sociaal minimum vind je bij het UWV.

Toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst

Met een uitkering of inkomen onder het sociaal minimum kun je met toeslagen een aanvulling krijgen op jouw inkomen. Bijvoorbeeld: 

Pensioen en toeslagen

Als je pensioen krijgt van een pensioenfonds, kan jouw inkomen omhoog gaan. Dat kan gevolgen hebben voor jouw toeslagen. Wordt je inkomen hoger dan de grens waarbij je huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt? Dan vervalt jouw toeslag misschien. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis).