Wat is het bestaansminimum?

Het bestaansminimum is een bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. De overheid bepaalt elk halfjaar het bestaansminimum. Dit bedrag is niet voor iedereen hetzelfde, maar hangt af van uw leeftijd en leefsituatie. Het bestaansminimum wordt ook wel het sociaal minimum genoemd.

Heeft u minder inkomen dan het bestaansminimum? Dan heeft u misschien recht op toeslagen van UWV of de Belastingdienst. Met deze toeslagen worden uw uitkering en eventuele inkomsten tot aan het bestaansminimum aangevuld. Het bestaansminimum varieert van 70% tot 100% van het wettelijk minimumloon en is meestal even hoog als een bijstandsuitkering. De huidige bedragen van het bestaansminimum vindt u bij het UWV.

Toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst

Met een uitkering of inkomen onder het bestaansminimum kunt u met toeslagen een aanvulling krijgen op uw inkomen. Bijvoorbeeld: 

Pensioen en toeslagen

Als u pensioen krijgt van een pensioenfonds, kan uw inkomen omhoog gaan. Dat kan gevolgen hebben voor uw toeslagen. Wordt uw inkomen hoger dan de grens waarbij u huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt? Dan vervalt uw toeslag misschien. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis).