Met pensioen gaan in het buitenland

Woon je buiten Nederland? En ga je binnenkort met pensioen? Lees hieronder waar je allemaal op moet letten. Als je deze zaken geregeld hebt, kan je heerlijk gaan genieten van je welverdiende pensioen.

Loonheffingskorting is een financieel voordeel waardoor je minder belasting betaalt. In Nederland krijg je die korting automatisch. Maar hoe zit dat als je in een ander land woont? Op de website van de Belastingdienst lees je alles over loonheffing in het buitenland.

Voor de Belastingdienst is je pensioen bij bpfBOUW een inkomen. Daar betaal je inkomstenbelasting over. Die belastingplicht geldt in Nederland, maar ook in het buitenland. 

Om te voorkomen dat je dubbel inkomstenbelasting betaalt, heeft Nederland met andere landen hierover afspraken gemaakt. Daardoor kan je in veel landen vrijstelling krijgen voor het betalen van inkomstenbelasting. 

Op de website van de Belastingdienst vind je hiervoor een formulier. Voor de aanvraag heb je dit loonheffingsnummer van bpfBOUW nodig: 003 028 148 L05

Als je vrijstelling krijgt, ontvang je van de Belastingdienst een verklaring. Als je ons een kopie van die verklaring stuurt, zullen wij geen loonheffing meer op je pensioen inhouden. 

Dat kan per brief aan: 

BpfBOUW
Postbus 637
1000 EE Amsterdam

Als je in het buitenland woont, zijn er verschillende mogelijkheden om je pensioen te ontvangen. 

 • Je laat je pensioen op je Nederlandse bankrekening uitkeren.
 • Je laat je pensioen op je buitenlandse bankrekening uitkeren. Je ontvangt je pensioen dan één keer per jaar, in mei. Via een e-mail aan administratie@bpfbouw.nl kan je aanvragen om je pensioen maandelijks te ontvangen. Je bank kan hier extra kosten voor rekenen.
 • Je laat je pensioen uitbetalen op de Nederlandse rekening van iemand anders. Via een machtigingsformulier geef je die persoon toestemming om namens jou pensioen te ontvangen.

Ook in het buitenland wil je je pensioen graag op het juiste rekeningnummer ontvangen. Geef wijzigingen daarom zo snel mogelijk aan ons door. 

Voor buitenlandse rekeningnummers hebben we je IBAN-rekeningnummer en de SWIFT-code van de bank nodig. Die gegevens vind je bij internetbankieren, op een bankafschrift of je kunt ze opvragen bij je bank. Kom je er niet uit? Lees meer over een buitenlands rekeningnummer. 

Je kan je je bankgegevens eenvoudig zelf wijzigen via Mijn Bouwpensioen

Het is ook mogelijk om je gegevens te wijzigen per e-mail (administratie@bpfbouw.nl) of per brief (BpfBOUW, Postbus 637, 1000 EE Amsterdam). Vergeet niet je klantnummer te vermelden. 

Bankrekening in een niet-SEPA land

De landen in onderstaande lijst zijn aangesloten bij SEPA, het Europese betalingssysteem.

 • Alle landen binnen de Europese Unie (België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Litouwen; Luxemburg; Malta; Nederland; Oostenrijk; Polen; Portugal; Roemenië; Slovenië; Slowakije; Spanje; Tsjechië; Zweden)
 • Andorra
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Monaco
 • Noorwegen
 • San Marino
 • Vaticaanstad
 • Verenigd Koninkrijk
 • Zwitserland

Wil je je pensioen gestort krijgen op een rekeningnummer in een land dat NIET hierboven staat? Vul dan dit non-SEPA formulier in en stuur het samen met een kopie van je bankafschrift naar: administratie@bpfbouw.nl.

Je moet er nu nog niet aan denken, maar op een dag ben je er helaas niet meer. Als je in Nederland woont, krijgen wij van de gemeente door wanneer je bent overleden. In het buitenland werkt dat net even anders. Dan ontvang je elk jaar in februari van ons het formulier ‘Bewijs van leven’.  

Je laat dit formulier invullen door een notaris, rechter of burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Controleer of er een officiële stempel of verklaring van echtheid op is gezet en stuur het uiterlijk 1 mei aan ons terug. Zo weet je zeker dat je je pensioen op tijd ontvangt.

Er is een snelle manier om je bewijs naar ons te sturen: via een app op je smartphone. Als je de app gebruikt, hoef je het papieren formulier niet meer terug te sturen.