Met pensioen gaan in het buitenland

U gaat met pensioen, maar woont niet in Nederland? Dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Ze staan hieronder op een rij.

Hoe het zit met loonheffingskorting in het buitenland, hangt af van het land waar u woont. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over loonheffingskorting in het buitenland.

U betaalt belasting in het land waar u woont en in Nederland. Met een aantal landen heeft Nederland afspraken gemaakt. Deze afspraken staan vast in belastingverdragen. Daarin regelen landen onderling de toestemming om belasting te heffen.

U kunt mogelijk vrijstelling krijgen voor het betalen van loonheffing op uw pensioen van bpfBOUW. U hoeft in dat geval geen loonheffing te betalen. U vraagt vrijstelling aan bij de Belastingdienst, afdeling Buitenland. Hiervoor heeft u ons loonheffingsnummer nodig. Dit is: 003 028 148 L05.
 
Als u vrijstelling krijgt, ontvangt u van de Belastingdienst een verklaring. Stuur een kopie van deze verklaring naar administratie@bpfbouw.nl of naar:
 
BpfBOUW
Postbus 637
1000 EE  Amsterdam

U hebt de mogelijkheid om: 

•    uw pensioen op uw Nederlandse bankrekening laten uitbetalen;
•    uw pensioen rechtstreeks op uw buitenlandse bankrekening ontvangen. Uw bank kan hier extra kosten voor rekenen;
•    iemand machtigen om uw pensioen op zijn of haar Nederlandse bankrekening te laten uitbetalen.

Via e-mail of per post rekeningnummer wijzigen

Neemt u een buitenlands rekeningnummer voor de betaling van uw pensioen? Dan ontvangt u uw pensioen 1 keer per jaar, in de maand mei.
Wilt u uw pensioen liever elke maand ontvangen? Stuur dan een e-mail naar administratie@bpfbouw.nl. Uw bank kan extra kosten rekenen als u uw pensioen per maand ontvangt.

Uw rekeningnummer kunt u wijzigen door een e-mail te sturen naar administratie@bpfbouw.nl of een brief naar:
BpfBOUW
Postbus 637
1000 EE Amsterdam

Stuur altijd een kopie mee van uw bankafschrift of bankpas met het nieuwe rekeningnummer. Een schermprint van internetbankieren (na inloggen) mag ook. Uw naam en het nieuwe rekeningnummer op uw afschrift of pas moeten duidelijk leesbaar zijn. U kunt bedragen onleesbaar maken.

 

Heeft u een rekeningnummer in een land dat niet in onderstaande lijst staat?

Uw bank doet dan niet mee aan SEPA, het standaard Europese systeem voor betalingen. Daarom hebben we meer gegevens van u nodig. Vul hiervoor het non-SEPA-formulier in. Stuur het samen met een kopie van een bankafschrift (geen bankpas) of schermprint van internetbankieren naar administratie@bpfbouw.nl

Let op: Vul dit formulier alleen in als u een rekeningnummer heeft in een land dat niet in deze lijst staat:
•    Alle landen binnen de Europese Unie (België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Litouwen; Luxemburg; Malta; Nederland; Oostenrijk; Polen; Portugal; Roemenië; Slovenië; Slowakije; Spanje; Tsjechië; Zweden)
•    IJsland
•    Noorwegen
•    Liechtenstein
•    Zwitserland
•    San Marino
•    Monaco
•    Andorra
•    Vaticaanstad
•    Verenigd Koninkrijk

In Nederland geeft de gemeente aan ons door of u in leven bent. Woont u in het buitenland? Dan ontvangt u elk jaar in februari van ons het formulier ‘Bewijs van leven’. Laat dit formulier invullen door een notaris, rechter of de burgerlijke stand van de gemeente waarin u woont. En controleer of er een officiële stempel of verklaring van echtheid op is gezet.
 
Stuur het altijd voor 1 mei naar ons terug. U ontvangt dan op tijd uw pensioen.