De regels voor pensioen die er nu zijn passen niet meer bij deze tijd. Het is bijvoorbeeld heel lastig de pensioenen te verhogen. En ze passen niet meer bij een tijd waarin mensen vaak van baan veranderen. Daarom worden de regels voor pensioen aangepast. Wat is de planning van de invoering? En wat ga je daarvan merken?

Tijdlijn vernieuwde pensioenstelsel 1

1 juli - Wet toekomst pensioenen

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. BpfBOUW streeft ernaar om op 1 januari 2026 over te stappen op de nieuwe regels voor pensioen.

Tijdlijn vernieuwde pensioenstelsel 2

Najaar – Concept-transitieplan

Sociale partners (vakbonden en werkgevers) spreken najaar 2023 eerst af hoe de overstap op de nieuwe regels gaat gebeuren. Deze overstap staat in het concept-transitieplan. Zodra dit plan klaar is, delen we dat op onze website.

Tijdlijn vernieuwde pensioenstelsel 3

2e helft van het jaar – Hoorrecht

Ben je gepensioneerd of een voormalige deelnemer van bpfBOUW? Dan kun je in de 2e helft van 2023 je stem laten horen over het concept-transitieplan. Sluit je aan bij een van de verenigingen voor gepensioneerden of voormalige deelnemers.

Tijdlijn vernieuwde pensioenstelsel 4

Voorjaar – Besluit over de nieuwe regels

Sociale partners nemen in het voorjaar van 2024 een besluit over de nieuwe regels van het pensioen. Wij zullen na dit besluit laten weten wat er verandert in het vernieuwde stelsel.

Tijdlijn vernieuwde pensioenstelsel 5

Najaar – Jouw persoonlijke prognose

Met voorlopige bedragen kunnen we in najaar 2025 laten zien wat het vernieuwde stelsel voor jou persoonlijk betekent.

Tijdlijn vernieuwde pensioenstelsel 6

1 januari – Overgang bpfBOUW naar het vernieuwde stelsel

Vanaf 1 januari 2026 gelden de nieuwe regels voor pensioen. Jouw pensioen bij bpfBOUW wordt omgezet naar het vernieuwde stelsel.

Tijdlijn vernieuwde pensioenstelsel 7

1 januari – Afronding

Alle pensioenfondsen in Nederland zijn uiterlijk 1 januari 2028 over naar het vernieuwde pensioenstelsel.