Het vernieuwde pensioenstelsel: belangrijke data op een rij

Door de vernieuwing van het Nederlandse pensioenstelsel zijn er belangrijke veranderingen op komst. Het pensioensysteem dat we nu hebben past niet meer bij deze tijd. Werknemers worden ouder, veranderen vaker van baan of worden zzp'er. Hierdoor is flexibiliteit en aanpassingsvermogen nodig. Het vernieuwde pensioenstelsel is bedoeld om beter in te spelen op deze veranderingen.

Voor werkgevers verandert er weinig. Een voordeel van het vernieuwde stelsel is wel dat de premieafdrachten stabieler zijn. Daardoor zijn de kosten van de premieafdracht beter te voorspellen.

Op 1 januari 2026 gaan de pensioenen van bpfBOUW over naar de nieuwe regels voor pensioen. Maar wat gebeurt er in de tussentijd? Hieronder vind je de belangrijkste data op een rij.

2023: De Wet toekomst pensioenen van kracht

Vanaf 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) geldig. Deze wet bepaalt de nieuwe regels voor pensioen. Ook geeft de wet duidelijkheid over de financiële spelregels voor de overgangsperiode. Vakbonden en werkgevers (sociale partners) spreken in het najaar van 2023 eerst af hoe de overstap op de nieuwe regels gaat gebeuren. Deze overstap staat in het concept-transitieplan. Als dit plan klaar is, delen we dat op onze website. 

2024: Sociale partners nemen besluit

De sociale partners nemen in het voorjaar van 2024 een definitief besluit over de nieuwe regels van het pensioen. Samen met bpfBOUW bepalen zij wat voor hun deelnemers, gepensioneerden en werkgevers de beste afspraken zijn. Ook kijken vertegenwoordigers van deelnemers, gepensioneerden en werkgevers mee. Na het definitieve besluit wordt er gewerkt aan het opstellen van de pensioenregeling volgens de nieuwe regels.

2026: bpfBOUW stapt over op de nieuwe regels voor pensioen

Op 1 januari 2026 gelden de nieuwe regels voor pensioen. De pensioenen van alle deelnemers van bpfBOUW worden vanaf die datum aangepast naar de nieuwe regels voor pensioen.

Heb je zelf vragen over het vernieuwde pensioenstelsel kijk dan op onze pagina met veelgestelde vragen. Werknemers kun je doorverwijzen naar de speciale pagina Het vernieuwde pensioenstelsel: wat betekent dat voor mij?