Bent u zelf de ex-partner?

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap met iemand die pensioen bij bpfBOUW opbouwt of heeft opgebouwd? Dan bent u de 'ex-partner'.

U heeft mogelijk recht op bijzonder partnerpensioen

Dit is het partnerpensioen dat uw ex-partner tot uw scheiding heeft opgebouwd bij bpfBOUW. U kunt van het bijzonder partnerpensioen afzien. Lees meer over bijzonder partnerpensioen

 

Als u wel (of geen) afspraken maakt over de verdeling van het pensioen, dan gaat dat over het ouderdomspensioen van uw ex-partner. Niet over het bijzonder partnerpensioen. Let op dat u duidelijke en aparte afspraken maakt over de verdeling van zowel het ouderdomspensioen als het bijzonder partnerpensioen. 

Had u een samenlevingscontract met iemand die pensioen bij bpfBOUW opbouwt of heeft opgebouwd?

Dan heeft u wettelijk geen recht op de verdeling van het ouderdomspensioen van uw ex-partner. U kunt hier onderling afspraken over maken met uw ex-partner. BpfBOUW speelt hier verder geen rol in. 

U heeft misschien wel recht op bijzonder partnerpensioen. U kunt van het bijzonder partnerpensioen afzien. Lees meer over bijzonder partnerpensioen.  

Overlijdt uw partner voordat u officieel bent gescheiden?

Dan krijgt u (eventueel) het partnerpensioen.

Overlijdt uw ex-partner nadat u bent gescheiden? Hebben jullie gekozen voor de standaardverdeling van het ouderdomspensioen van uw ex-partner? En is dit op tijd doorgegeven aan bpfBOUW?

Dan heeft dat voor u gevolgen. De verdeling van het ouderdomspensioen van uw ex-partner wordt stopgezet. U houdt wel recht op eventueel bijzonder partnerpensioen van uw ex-partner.

Als u gaat scheiden kan de hoogte van uw AOW veranderen.

Kijk hiervoor op svb.nl/aow.