Bedrag ineens: krijg tot maximaal 10% van je pensioen

Opa en oma aan het spelen met hun kleinkind in de woonkamer

Je kunt straks maximaal 10% van je opgebouwde pensioen in één keer opnemen. Dit heet ‘bedrag ineens’. Waarschijnlijk is dit mogelijk vanaf 1 juli 2024. Bedrag ineens kun je straks aanvragen als je je ouderdomspensioen aanvraagt. Je kunt hiervoor ook kiezen als je al eerder met deeltijdpensioen bent.

Wanneer kun je kiezen voor bedrag ineens?

De minister heeft een wetsvoorstel aangeboden aan de Tweede Kamer over het bedrag ineens. In dit voorstel staat dat deelnemers op zijn vroegst vanaf 1 juli 2024 de keuze kunnen maken. Deze datum staat nog niet vast.

Je kunt alleen kiezen voor bedrag ineens als je met pensioen gaat.

Wat betekent bedrag ineens?

Bedrag ineens is onderdeel van het nieuwe pensioenstelsel. Als je hiervoor kiest kun je tot maximaal 10% van je opgebouwde ouderdomspensioen opnemen. Je kunt ook een kleiner deel uit je pensioenpot laten uitbetalen. 

Je mag zelf kiezen wat je met dit bedrag doet. Bijvoorbeeld een deel van je hypotheek aflossen of op vakantie. Zo kun je jouw pensioen beter afstemmen op je persoonlijke situatie. 

Nadelen bedrag ineens

In 1 keer een groot bedrag te krijgen, kan helpen om nog dingen te doen die je graag wilt. Bijvoorbeeld een mooie reis maken als je nog gezond bent. Maar er zijn ook veel nadelen. Hierdoor kan bedrag ineens juist geen goede keuze voor je zijn. 

  • Het betekent dat je na bedrag ineens elke maand minder pensioen krijgt uitgekeerd. Want je hebt een deel in 1 keer op genomen. 
  • Bedrag ineens kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen, zoals huurtoeslag. En andere uitkeringen waarbij je inkomen meetelt. Dit hangt onder andere af van de hoogte van het gestorte bedrag en je persoonlijke situatie. De Belastingdienst helpt je graag met vragen.
  • Als je voor bedrag ineens kiest, kun je niet kiezen voor een hoog/laag pensioen of AOW-overbrugging. 
  • 10 procent van je pensioen in 1 keer opnemen, kan ervoor zorgen dat je meer belasting betaalt. Bijvoorbeeld als je als gepensioneerde aan het eind van de eerste belastingschijf zit. Door in 1 keer een groot geld bedrag op te nemen, kun je in een andere schaal terecht komen. Je betaalt dan meer belasting.

Nibud wil bedrag ineens 'fiscaal neutraal' maken

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat kiezen voor bedrag ineens nadelig is. Dit heeft te maken met de regels voor belasting en toeslagen. Het Nibud wil deze keuze daarom ‘fiscaal neutraal’ maken. Dit betekent dat bepaalde inkomsten niet meegeteld worden voor het recht op toeslag.

Je wilt kiezen om een deel van uw pensioen in 1 keer op te nemen

Wil je in 1 keer 10 procent van je pensioen opnemen? Wacht dan met het aanvragen van je pensioen. Als bedrag ineens wordt ingevoerd en je bent al met pensioen, kun je hier niet meer voor kiezen. Dat zou jammer zijn, als je dat toch had gewild.

Ben je vóór 1 juli 2024 met deeltijdpensioen? Dan kun je als bedrag ineens wordt ingevoerd wel gebruik maken van deze keuze. 

Zodra we meer weten over de ingangsdatum, lees je het op deze pagina. Zo kun je de keuze maken die bij je past.

Wat betekent bedrag ineens voor het partnerpensioen?

Het partnerpensioen blijft hetzelfde. Alleen jouw opgebouwde ouderdomspensioen verandert als je kiest voor een bedrag ineens. Kies je ervoor jouw ouderdomspensioen te verhogen met partnerpensioen als je met pensioen gaat? Dit heet omzetten. Dan is er minder of geen partnerpensioen voor jouw partner. Jouw partner moet daar toestemming voor geven.

Geldt mijn keuze voor bedrag ineens ook voor mijn ex-partner bij scheiden?

Ja, maar alleen als jullie voor een standaardverdeling van het pensioen kiezen. Kiezen jullie voor conversie? Dan krijgt jouw ex-partner geen bedrag ineens.