Het vernieuwde pensioenstelsel: wat betekent dat voor mij?

Het pensioenstelsel in Nederland wordt vernieuwd. Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Maar dit stelsel is toe aan vernieuwing. Alleen dan kunnen we de pensioenen van nu en straks blijven betalen. 

BpfBOUW vindt het belangrijk om je uit te leggen waarom deze vernieuwing nodig is. En wat er in de toekomst gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2026 gelden de nieuwe regels voor pensioen. Jouw pensioen bij bpfBOUW wordt omgezet naar het vernieuwde stelsel.

Het vernieuwde pensioenstelsel sluit aan op ontwikkelingen

Ken je ook steeds meer collega’s in de bouw die wisselen van werkgever? Of die misschien voor zichzelf beginnen? Dat kan kloppen. Werknemers wisselen vaker van baan of worden zzp’er. Ook in de bouw.

Het is belangrijk dat het pensioenstelsel bij de actuele ontwikkelingen aansluit. Zo werkt het voor iedereen het beste. Daarom maakten werknemers- en werkgeversorganisaties (sociale partners) samen met het kabinet nieuwe regels voor pensioen.

Pensioenpremie als uitgangspunt

In het vernieuwde pensioenstelsel is de premie het uitgangspunt. Elke maand betalen jouw werkgever en jij pensioenpremie. Deze premies worden belegd. Hoeveel pensioen je krijgt hangt dus af van de beleggingsresultaten. 

Ook gaat het pensioen meer meebewegen met de economie. Als het economisch goed gaat, gaat het pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch minder, dan gaat het eerder omlaag.

Mis geen belangrijke pensioenpost

Al je post op 1 plek. Veilig en overzichtelijk.

Papier met potlood

Pensioen wordt persoonlijker en transparanter

Het vernieuwde pensioenstelsel maakt informatie over je pensioen transparanter. Je krijgt als deelnemer meer inzicht in hoe je ervoor staat. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel pensioen er voor jou persoonlijk is gereserveerd. Zo ben je voorbereid op de toekomst en kun je vast plannen voor je pensioen maken.

Meer weten over de nieuwe pensioenwet? Lees de 10 belangrijkste vragen en antwoorden. 

Twee soorten pensioenregelingen

Het vernieuwde pensioenstelsel heeft twee soorten pensioenregelingen. Wij kiezen samen met onze sociale partners de variant die het beste bij de deelnemers voor bpfBOUW past.

Bij de eerste regeling heeft de deelnemer keuzevrijheid, bij de tweede zijn er meer mogelijkheden om risico's met elkaar te delen.

Planning vernieuwde pensioenstelsel

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 30 mei 2023 de Wet toekomst pensioenen aangenomen. De nieuwe regels in deze wet gelden voor alle pensioenfondsen in Nederland. 

Maar het duurt nog wel even voor bpfBOUW overgaat op de nieuwe regels. Vanaf 1 januari 2026 willen we volgens die nieuwe regels gaan werken. Stap voor stap begeleiden we je naar het vernieuwde pensioenstelsel. Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 overgaan op de nieuwe regels.