Trouwen of geregistreerd partnerschap

Gezin samen op de bank

Gefeliciteerd, jij en je partner gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Dat betekent dat je partner recht heeft op partnerpensioen wanneer je overlijdt. Lees hieronder wat je in jouw situatie moet weten en regelen.

Je woont en trouwt in Nederland

Dan hoef je niets te doen. Een huwelijk of partnerregistratie geeft de gemeente aan ons door. Je partner is dan automatisch aangemeld voor partnerpensioen wanneer je overlijdt.

Als je een partner hebt, krijg je minder AOW dan als je alleen bent. Wanneer je partner ook AOW ontvangt, krijgen jullie samen wel meer dan een alleenstaande. Hoeveel AOW je precies krijgt, vind je op de website van de SVB

Helaas blijft niet iedereen voor altijd bij elkaar. Een scheiding (of ontbinding van de partnerregistratie) heeft gevolgen voor het ouderdomspensioen dat tijdens de huwelijksperiode is opgebouwd. Ook heeft je ex-partner na je overlijden recht op het tot einde relatie opgebouwde partnerpensioen. Dat heet het bijzonder partnerpensioen.  

Het is verstandig om in je huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden ook afspraken te maken over de verdeling van het ouderdomspensioen bij een eventuele scheiding. Als jullie geen aanspraak willen maken op elkaars bijzonder partnerpensioen moet dat apart worden benoemd. Hiermee voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als jullie uit elkaar gaan. Lees wat je moet regelen bij scheiden.

Wil je hier meer over weten?