Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over uit elkaar gaan en de verdeling van uw pensioen? Op deze pagina staan alle veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op via het digitale contactformulier. Of bel naar onze klantenservice.

Heeft u waardeoverdracht vanuit bpfBOUW naar uw nieuwe pensioenuitvoerder gedaan? En gaat u daarna scheiden?

Dan heeft u geen recht meer op ouderdomspensioen bij bpfBOUW. En uw ex-partner heeft geen recht meer op bijzonder partnerpensioen bij bpfBOUW.

Heeft u waardeoverdracht aangevraagd en is de overdracht uitgevoerd? En was u al gescheiden?

Dan blijft het bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner bij bpfBOUW staan. Heeft u vóór uw waardeoverdracht aan bpfBOUW gevraagd het ouderdomspensioen te verdelen? Dan betaalt uw nieuwe pensioenuitvoerder bij uw pensionering het deel voor uw ex-partner rechtstreeks aan hem of haar uit.

Vraagt u om een waardeoverdracht naar een pensioenfonds in het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op via het digitale contactformulier. Of bel naar onze klantenservice.

Krijgt u een partner op of nadat u uw AOW-leeftijd heeft bereikt. En gaat u scheiden?

Als u overlijdt, heeft uw partner recht op bijzonder partnerpensioen.

Krijgt u een partner voordat u uw AOW-leeftijd heeft bereikt? En gaat u scheiden?

Dan heeft uw partner ook recht op bijzonder partnerpensioen als u overlijdt.

Als u gaat scheiden kan de hoogte van uw AOW veranderen.

Kijk hiervoor op svb.nl/aow.

Overlijdt u voordat u officieel bent gescheiden?

Dan heeft uw partner recht op het bijzonder partnerpensioen.

Overlijdt u nadat u bent gescheiden? En heeft u bpfBOUW verzocht uw pensioen te verdelen?

Dan heeft dat gevolgen voor uw ex-partner. Wij stoppen dan de verdeling van het ouderdomspensioen. Uw ex-partner houdt wel eventueel recht op bijzonder partnerpensioen.

Overlijdt uw ex-partner? En hebben jullie gekozen om het pensioen te verdelen?

Dan krijgt u het verdeelde ouderdomspensioen weer bij uw pensioen.

Als u en uw partner uit elkaar gaan of gaan scheiden, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw pensioen. Er kan een verschil ontstaan tussen uw verwachte inkomsten voor uw scheiding en uw daadwerkelijke inkomsten na uw scheiding. Dit hangt af van de keuze die u samen met uw ex-partner maakt over de verdeling van uw pensioen. 

Wilt u inzicht krijgen in uw (mogelijke) financiële situatie als u met pensioen bent of nog met pensioen moet gaan? Neem contact op met een vakbondsconsulent voor een persoonlijk pensioengesprek.

Heeft u of verwacht u geldproblemen door uw scheiding? Wij bieden u gratis hulp aan, samen met Geldfit van de Nederlandse Schulphulproute. Bekijk ook onze tips om schulden te voorkomen en op te lossen.

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap met iemand die pensioen bij bpfBOUW opbouwt of heeft opgebouwd? Dan bent u de 'ex-partner'.

Mogelijk heeft u dan recht op bijzonder partnerpensioen. Dit is het partnerpensioen dat uw ex-partner tot uw scheiding heeft opgebouwd bij bpfBOUW. U kunt van het bijzonder partnerpensioen afzien. Lees meer over bijzonder partnerpensioen

Als u wel (of geen) afspraken maakt over de verdeling van het pensioen, dan gaat dat over het ouderdomspensioen van uw ex-partner. Niet over het bijzonder partnerpensioen. Let op dat u duidelijke en aparte afspraken maakt over de verdeling van zowel het ouderdomspensioen als het bijzonder partnerpensioen. 

Had u een samenlevingscontract met iemand die pensioen bij bpfBOUW opbouwt of heeft opgebouwd?

Dan heeft u wettelijk geen recht op de verdeling van het ouderdomspensioen van uw ex-partner. U kunt hier onderling afspraken over maken met uw ex-partner. BpfBOUW speelt hier verder geen rol in. 

U heeft misschien wel recht op bijzonder partnerpensioen. U kunt van het bijzonder partnerpensioen afzien. Lees meer over bijzonder partnerpensioen.  

Overlijdt uw partner voordat u officieel bent gescheiden?

Dan krijgt u (eventueel) het partnerpensioen.

Overlijdt uw ex-partner nadat u bent gescheiden? Hebben jullie gekozen voor de standaardverdeling van het ouderdomspensioen van uw ex-partner? En is dit op tijd doorgegeven aan bpfBOUW?

Dan heeft dat voor u gevolgen. De verdeling van het ouderdomspensioen van uw ex-partner wordt stopgezet. U houdt wel recht op eventueel bijzonder partnerpensioen van uw ex-partner.

Als u gaat scheiden kan de hoogte van uw AOW veranderen.

Kijk hiervoor op svb.nl/aow.

Uw ex-partner krijgt mogelijk bijzonder partnerpensioen wanneer u overlijdt.

 Als u wel (of niet) afspraken maakt over de verdeling van uw pensioen, dan gaat dat over uw ouderdomspensioen. Niet over het bijzonder partnerpensioen. Let op dat u duidelijke en aparte afspraken maakt over de verdeling van zowel het ouderdomspensioen als het bijzonder partnerpensioen.  

Lees meer over bijzonder partnerpensioen.

Woont u in het buitenland en gaat u scheiden?

Dan moet u dit zelf aan ons doorgeven. U doet dit door het echtscheidingsconvenant van uw scheiding naar ons te sturen via het digitale contactformulier. Of per post.

Als u de verdeling van pensioen aan ons doorgeeft, dan brengen wij hier administratiekosten voor in rekening.

De administratiekosten zijn in totaal 135 Euro. De totale kosten worden door 2 gedeeld en per persoon betaald. Als u nog niet met pensioen bent, dan ontvangt u van ons een verzoek tot betaling. Bent u wel al met pensioen? Dan worden de administratiekosten op uw pensioen ingehouden.

Wat is het ouderdomspensioen?

Het ouderdomspensioen is het pensioen dat u opbouwt via een pensioenregeling bij uw werkgever, bijvoorbeeld bij BpfBOUW. Dit pensioen ontvangt u op het moment dat u met pensioen gaat. Als u en uw partner gaan scheiden, dan kunt u afspraken maken over de verdeling van het ouderdomspensioen.

Wat is het partnerpensioen?

Naast het ouderdomspensioen, bouwt u bij bpfBOUW ook partnerpensioen op. Dit is het pensioen dat uw ex-partner van ons ontvangt als u overlijdt. Dit noemen wij bijzonder partnerpensioen. Uw ex-partner heeft mogelijk recht op een deel van uw bijzonder partnerpensioen. Het gaat om het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tot uw officiële datum van scheiden. Uw ex-partner kan met een verklaring afstand doen van zijn of haar recht op bijzonder partnerpensioen. Dit gaat dan naar een eventuele volgende partner.