Pensioen aanvragen

Wilt u binnen 6 maanden met pensioen gaan? Vraag uw pensioen dan digitaal aan in Mijn Bouwpensioen. U ziet dan direct wat u van ons gaat ontvangen. Wel zo makkelijk!

In Mijn Bouwpensioen doorloopt u stap voor stap alle keuzes die u heeft. Met de Pensioenplanner in Mijn Bouwpensioen ziet u direct hoe hoog uw pensioen is in verschillende situaties. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt.

Heeft u alles naar wens ingevuld? Klik dan op de knop 'Definitief accepteren' en uw aanvraag is verzonden. U ontvangt van ons een bevestiging per post en in Mijn Bouwpensioen bij uw documenten. Als u de bevestiging krijgt, is uw aanvraag definitief.

Meer weten over het zelf samenstellen van uw pensioen? Download de flyer.

Loonheffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die u betaalt. Deze korting mag maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie worden toegepast. Lees meer uitleg over loonheffingskorting.

Vanaf uw AOW-leeftijd past bpfBOUW niet meer automatisch de loonheffingskorting toe. U mag zelf kiezen op welk inkomen u de loonheffingskorting laat toepassen. Kijk op de site van de SVB voor meer hulp bij uw keuze. Wilt u toch loonheffingskorting toepassen? Stuur dan een loonbelastingverklaring naar bpfBOUW.

Bij de Belastingdienst kunt u ook een loonbelastingverklaring downloaden.

Wilt u op een later moment uw loonheffingskorting wijzigen? Dit regelt u via Mijn Bouwpensioen of stuur een loonbelastingverklaring naar ons op. U kunt de loonheffingskorting niet met terugwerkende kracht aanpassen. Heeft u teveel loonheffing betaald? Dit vraagt u terug via de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekering na afloop van het kalenderjaar.
  • Check of u de juiste instellingen van uw DigiD geactiveerd heeft.
  • Rekeningnummer waarop we uw pensioen mogen overmaken
  • Toestemming van uw partner als u het nabestaandenpensioen wilt verhogen of verlagen.
  • U bepaalt zelf de ingangsdatum van uw pensioen. Standaard gaat uw pensioen in op de eerste dag van de maand die volgt op de datum van uw aanvraag. Als u bijvoorbeeld op 12 augustus uw pensioen aanvraagt, dan gaat uw pensioen in op 1 september. U kunt geen pensioen aanvragen vanaf een datum die in het verleden ligt.
  • U kunt uw pensioenaanvraag niet wijzigen. Bereken daarom vooraf goed wat de financiële gevolgen van uw keuzes zijn.

U woont in buitenland

Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u ook een DigiD aanvragen. Op DigiD voor Nederlanders in het buitenland kunt u lezen hoe u dit doet. Heeft u geen Nederlandse nationaliteit, dan kunt u helaas geen DigiD aanvragen. Neem dan telefonisch contact met ons op.

U bent arbeidsongeschikt

Dan is het niet mogelijk om uw pensioen digitaal aan te vragen. U kunt uw pensioen telefonisch of via e-mail aanvragen.

Telefonisch aanvragen

U kunt uw pensioen ook telefonisch aanvragen bij onze klantenservice. Wij zetten dan een voorlopige opgave voor u klaar op Mijn Bouwpensioen. Accepteert u ons voorstel? Activeer dan de juiste instellingen van uw DigiD en klik op ‘Definitief accepteren’.

Indicatie opvragen

Krijgt u liever een opgave op papier? Neem dan contact met ons op. Let wel op wanneer u dat doet. De ingangsdatum van het pensioen mag niet verder dan zes maanden in de toekomst liggen.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van uw pensioen? Bel dan onze klantenservice. Wij helpen u graag.