Pensioen aanvragen

Wilt u binnen 6 maanden met pensioen gaan? Vraag uw pensioen dan digitaal aan in Mijn Bouwpensioen. U ziet dan direct wat u van ons gaat ontvangen. Wel zo makkelijk!

In Mijn Bouwpensioen doorloopt u stap voor stap alle keuzes die u heeft. Met de Pensioenplanner in Mijn Bouwpensioen ziet u direct hoe hoog uw pensioen is in verschillende situaties. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt.

Heeft u alles naar wens ingevuld? Accepteer dan uw pensioenplan en uw aanvraag is verzonden. U ontvangt van ons een bevestiging per post en in Mijn Bouwpensioen bij uw documenten. Daarna is uw aanvraag definitief.

Meer weten over het zelf samenstellen van uw pensioen? Download de flyer.

Loonheffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die u betaalt. Deze korting mag maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie worden toegepast.

Vanaf uw AOW-leeftijd past bpfBOUW niet meer automatisch de loonheffingskorting toe. U mag zelf kiezen op welk inkomen u de loonheffingskorting laat toepassen. Kijk op de site van de SVB voor meer hulp bij uw keuze. Wilt u toch loonheffingskorting toepassen? Stuur dan een loonbelastingverklaring naar bpfBOUW.

Bij de Belastingdienst kunt u ook een loonbelastingverklaring downloaden.

Wilt u op een later moment uw loonheffingskorting wijzigen? Dit regelt u via Mijn Bouwpensioen of stuur een loonbelastingverklaring naar ons op. U kunt de loonheffingskorting niet met terugwerkende kracht aanpassen. Heeft u teveel loonheffing betaald? Dit vraagt u terug via de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekering na afloop van het kalenderjaar.
  • DigiD met sms-code: deze extra veiligheidscontrole activeert u via de site van DigiD.
  • Rekeningnummer waarop we uw pensioen mogen overmaken
  • Toestemming van uw partner als u het nabestaandenpensioen wilt verhogen of verlagen.
  • U bepaalt zelf de ingangsdatum van uw pensioen. Standaard gaat uw pensioen in op de eerste dag van de maand die volgt op de datum van uw aanvraag. Als u bijvoorbeeld op 12 augustus uw pensioen aanvraagt, dan gaat uw pensioen in op 1 september. U kunt geen pensioen aanvragen vanaf een datum die in het verleden ligt.
  • U kunt uw pensioenaanvraag niet wijzigen. Bereken daarom vooraf goed wat de financiële gevolgen van uw keuzes zijn.

U woont in buitenland

Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u ook een DigiD aanvragen. Op DigiD voor Nederlanders in het buitenland kunt u lezen hoe u dit doet. Heeft u geen Nederlandse nationaliteit, dan kunt u helaas geen DigiD aanvragen. Neem dan telefonisch contact met ons op.

U bent arbeidsongeschikt

Dan is het niet mogelijk om uw pensioen digitaal aan te vragen. U kunt uw pensioen telefonisch of via e-mail aanvragen.

Telefonisch aanvragen

U kunt uw pensioen ook telefonisch aanvragen bij onze klantenservice. Wij sturen u dan het aanvraagformulier met een voorlopige opgave per post toe. Als u ons voorstel accepteert, stuurt u het aanvraagformulier ingevuld naar ons terug.

Indicatie opvragen

Als u liever een indicatie op papier ontvangt kunt u contact met ons opnemen. Wij kunnen alleen een indicatie verstrekken als de ingangsdatum van het pensioen maximaal zes maanden in de toekomst ligt.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van uw pensioen? Bel dan onze klantenservice. Wij helpen u graag.